ponedjeljak, 24. listopada 2016.

ČOKOLADNE PARFE TORTICE SA NARANČOM



Sastojci

12 osoba
  • BISKVITNA PODLOGA
  • jaja
  • 125 g šećera
  • 80 g brašna
  • 45 g kakaa
  • ŽELE OD NARANČE
  • 500 g sviježeg narančinog soka
  • 75 g jestivog škroba
  • šećer prema potrebi
  • ČOKOLADNI PARFE
  • 500 g slatkog vrhnja
  • žutanjka
  • 100 g šećera
  • 180 g čokolade za kuhanje
  • 10 g želatine u listićima
  • 300 g slatkog vrhnja
  • ZA VLAŽENJE BISKVITA
  • 100 g narančinog soka
  • GLAZURA
  • 100 g slatkog vrhnja
  • 100 g tamne čokolade

Priprema

  1. 1.
    BISKVIT
    1. Izraditi žutanjke sa polovicom šećera, a bjelanjke sa ostatkom. Brašno i kakao prosijati. U žutanjke dodati bjelanjke i oprezno umješati. Dodati prosijene sastojke i još jednom umješati. Staviti u veliki pleh od pečnice obložen papirom za pečenje i peći na 180 stupnjeva cca 10-12 min. Biskvit je tanak i bit će brzo gotov.
    2. 2.
      ŽELE OD NARANČE

      400 g soka staviti na vatru. Ostatak umutiti sa škrobom i šećerom kojeg ste dodali prema potrebi. Uliti u vreli sok i zakuhati kao puding. Vruće preliti preko pečenog biskvita.
    3. PARFE OD ČOKOLADE

      Želatinu staviti u vodu prema uputama na vrečici. 500 g vrhnja zagrijati. Žutanjak izraditi sa šećerom. Zagrijano vrhnje preliti preko žutanjaka, promješati pa vratiti u posudu od vrhnja i sve zajedno ponovno na vatru. Ne smije zakuhati, već maknuti sa vatre prije vrenja. Prohladiti. Dodati čokoladu i pripremljenu želatinu. Promješati i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
      300 g vrhnja izraditi i lagano umješati u kuhanu smjesu dok se ne izjednači. Sve preliti preko želea.

    4. 1.
      GLAZURA

      Vrhnje zagrijati pred vrenje. Preliti preko čokolade. Kratko čekati pa promješati.  Ujednačenu smjesu preliti preko ohlađenog parfea.

    Posluživanje

    Biskvit sam izrezivala na krugove i zbog toga sam ga radila u velikom plehu. Bilo je ostataka biskvita. Ako vi ne želite krugove, možete napraviti manji biskvit (3 jaja, 75 g šećera, 50 g brašna i 25 g kakaa) pa ga peći u pola manjem prehu i kasnije rezati na kocke. Količinu ostalih sastojaka ne treba mijenjati.
    Prije no što biskvit zalijete želeom poprskajte ga sa pripremljenih 100 g soka.

Nema komentara:

Objavi komentar

Uvijena maslenica sa sirom

Jako fina pogača koja se može praviti sa ili bez sira Sastojci Tijesto: 500 g glatkog brašna 1 jaje 250 ml vode (ja sam stavljala...