petak, 21. listopada 2016.

ĆUFTE SA PARMEZANOM U UMAKU OD MOCARELA SIRA I BOSILJKA


Ovo su sigurno najbolje ćufte koje ćete ikad u životu probati, kombinovane su sa orzo testeninom i fenomenalnim umakom od mocarela sira i bosiljka. Probajte pročitati recept, a da vam ne krene voda na usta.

Potrebni sastojci

Za ćufte:
  • 650 g mlevene junetine
  • ¼ šolje hlebnih mrvica
  • 1 šolja naribanog parmezana
  • 2 jaja
  • 1/3 šolje sitno naseckanog crvenog luka
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • So, biber
  • 1 kašika sušenog peršuna
  • ½ kašičice origana
  • 1 kašika vuster umaka
  • Malo mleka
Krem sos od mocarela sira i bosiljka:
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • 4-6 čenova belog luka
  • 1 manja ljutika ili crveni luk
  • 2 kašike brašna
  • 2 šolje pilećeg bujona
  • 1 ½ šolja obranog mleka
  • ½ šolje pavlake za kuvanje
  • 2 kašike gustina
  • 1 kašika senfa
  • 1/3 šolje naribanog parmezana
  • ½ šolje naribane mocarele
  • 1 šolja zamrznutog graška
  • Prstohvat crvene paprike
  • Malo ljute tucane paprike
  • So, biber
  • Malo svežeg peršuna, sitno naseckanog
  • 10 listova bosiljka
Prvo pripremite ćufte. Uključite rernu da se greje na 175C, a tepsiju obložite masnim papirom. Sve sastojke za ćufte sipajte u jednu posudu i dobro ih izmešajte. Od ove smese oblikujte oko 40 manjih ćufti. Ćufte prvo propržite na tavi sa svih strana zatim stavite na pripremljenu tepsiju i pecite u rerni još 10-15 minuta.
ćufte
Dok se ćufte peku vi pripremite umak od bosiljka i sira. U posudi izmešajte skrob i mleko pa ostavite sa strane. U šerpu stavite maslinovo ulje i puter pa stavite na šporet da se greje, dodajte luk i beli luk pa ostavite da se dinsta jedan minuta, dodajte brašno i sve skupa pržite oko tri minuta pa smanjite temperaturu. Umešajte bujon, mleko pa pavlaku, stalno mešajte da dobijete gust i svilenkast sos bez grudvica, ostavite da lagano krčka.

U umak dodajte senf, sve suve začine pa ostavite da sos još malo prokuva. Povremeno mešajte i dodajte grašak. Smanjite temperaturu na najmanje i umešajte obe vrste sira, mešajte dok se ne istope pa napokon dodajte peršun i bosiljak. Kuvanu orzo testeninu, nalik riži ili neku drugu sitnu testeninu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja izmešajte sa umakom, promešajte pa dodajte i ćufte, sve izmešajte i poslužite.

Nema komentara:

Objavi komentar

Uvijena maslenica sa sirom

Jako fina pogača koja se može praviti sa ili bez sira Sastojci Tijesto: 500 g glatkog brašna 1 jaje 250 ml vode (ja sam stavljala...