Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 5,5 dcl mlijeka
- 1 svježa germa
- 2 žličice soli
- 1 žlica šećera
- 2 + 1 jaja (ovo jedno je za premazivanje)
- 1,5 dcl ulja
- 250 g margarina
Priprema:
- Od mlijeka (mlijeko mora biti toplo) oduzeti malo za dizanje germe. U posudu u kojoj ćemo mijesiti tijesto staviti brašno, napravimo u sredini rupu za germu, a uokolo stavimo ulje, sol, 2 jaja. Kad nam se germa digne dodamo i nju i zamjesimo tijesto.
- Odmah podijelimo na 6 jednakih loptica i stavimo na stranu. Uzimamo jednu lopticu i razvaljamo je na veličinu od prilike tanjura za kolače. Pobrašnimo jednu stranu radne površine i stavimo razvaljanu lopticu. Na nju prstima “utapkamo” omekšali margarin, deblje (250 g margarina bi trebalo rasporediti na 5 loptica, jer na zadnju se ne stavlja)
- Uzmemo drugu lopticu, razvaljamo na istu veličinu i stavimo je preko prve. Ponovno margarin utapkamo na nju i tako redom. Zadnju lopticu kad razvaljamo i stavimo preko ostalog NE stavljamo margarin. (ako vam i ostane malo margarina od onog cijelog, nema veze)
- Sad ispred sebe pobrašnimo radnu površinu, prebacimo ovo što smo “slagali” i razvaljamo u što veći krug. Izrežemo 32 trokuta, te motamo u kroasan.
- Kad ste uzeli prvi trokut prvo ga lagano prstima razvucite tj polačite prema dolje, a prije nego počnete motati i taj najširi dio prvo malo rastanjite prstima. Počnite motati, kad sve već lagano formirali kiflicu onda je uzmete u jednu ruku i dalje motate, a drugom rukom povlačite ovaj dio što vam još visi tako da bude tanje i da na kraju kroasane budu što lisnatije.
- Slagati ih u tepsiju na papir za pečenje ili namašćenu i pobrašnjenu. Kad ste napunili jednu tepsiju, prekrijte kroasane krpom i ostavite ih da se dižu.
- Dok se dižu povremeno pogledajte da se ne bi predigle jer onda gube lijep izgled listanja. Kad su se digle, namažite ih razmućenim ili žumanjkom ili cijelim jajetom i ako volite posipajte sezamom, kimom ili nečim durgim
- Pecite u predhodno zagrijanoj pećnici na 200°C, dok lijepo ne porumene.
Nema komentara:
Objavi komentar