ponedjeljak, 24. listopada 2016.

Recept za tortu koja je zaludila internet!


Sastojci
Za koru:
  • 650 g izmrvljenog čokoladnog keksa
  • 150 g istopljenog putera
  • šećer u prahu po potrebi
Za karamel:
  • 130 g putera
  • 1,2 dl javorovog sirupa
  • 380 g smeđeg šećera
  • 1,7 dl slatkog kondenzovanog mleka (ukuvano sa šećerom kao gust sirup)
  • 100 g seckanog kikirikija

Za fil:
  • 250 g iseckane crne čokolade
  • 2,5 dl krem pavlake za kuvanje
  • 60 g putera
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji umutite izmrvljeni keks sa puterom i 5-7 kašika šećera u prahu. Dobijenu smesu razvucite u koru, stavite u pleh dužine 20 cm, čvrsto pritisnite i pecite 10 minuta. Potom izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Karame: U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i pomešajte javorovim sirupom i smeđim šećerom. Kuvajte oko 3 do 4 minuta, dok se ne zgusne, pa sklonite sa ringle. Umešajte sirup od kondenzovanog mleka i kikiriki, kuvajte neprestano muteći dok smesa ne postane gusta i homogena, ohladite i prelijte preko kore i ravnomerno rasporedite. Ostavite kolač u frižideru 30 minuta.

U međuvremenu, stavite čokoladu u činiju. U šerpi zagrejte slatku pavlaku do ključanja, sklonite sa ringle pre nego što provri, sipajte preko čokolade i mešajte dok se ne rastopi. Potom dodajte puter i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Kad se ohladi sipajte preko karamel krema, ravonomerno razmažite i ostavite da se stegne u frižideru 2 sata.

Nema komentara:

Objavi komentar

Uvijena maslenica sa sirom

Jako fina pogača koja se može praviti sa ili bez sira Sastojci Tijesto: 500 g glatkog brašna 1 jaje 250 ml vode (ja sam stavljala...