subota, 22. listopada 2016.

Torta sa oreo keksom


Kora:
25o grama Oreo keksa
80 grama maslaca
Krema:
525 grama krem sira
90 grama šećera
1,5 kašika arome vanilije
15 grama želatina
75 ml vode
3oo ml vrhnja za šlag
300 grama bijele čokolade
150 grama Oreo keksa
3o ml soka od limuna
malo ribane korice od limuna
Glazura:
100 ml vrhnja za šlag
100 grama čokolade za kuhanje
Način pripreme:
Keks za koru dobro isitniti,pomješati sa maslacem i od toga u kalupu 20 ili 22 napraviti podlogu za tortu.
Fil:
Sir,šećer,aromu vanilije pomješati mikserom ,dodati malo limunovog soka.
Želatin staviti u hladnu vodu-75 ml i ostaviti da nabubri.
U vrhnje za šlag dodati otopljenu čokoladu i blago zagrijan nabubreli želatin toliko da se on otopi.Sad ovu kremu i kremu sa sirom sastaviti,dodati rendanu koricu limuna i ostatak soka od limuna.U kreme dodati izdrobljen na komadiće Oreo keks i masu sasuti u kalup na podlogu.Najbolje preko noci ostaviti u frižideru.Nemojte se zabrinuti zbog fila koji će biti više tećan jer će se od želatina stvrdnuti.
Za glazuru lagano zagrijati vrhnje za šlag,dodati čokoladu i kad dobijete finu kremu nanjeti je na tortu.Ako još imate keksa komadićima ukrasite tortu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Uvijena maslenica sa sirom

Jako fina pogača koja se može praviti sa ili bez sira Sastojci Tijesto: 500 g glatkog brašna 1 jaje 250 ml vode (ja sam stavljala...