Sastojci
- Biskvit
- 5 jaja (razdvojenih)
- 5 kašika vrele vode
- 150 g šećera
- 100 g brašna
- 25 g gustina (svjetli biskvit)
- 25 g kakaa (tamni biskvit)
- Čoko-krema
- 250 g mascarpone sira
- 150 g skuhanog pudinga od čokolade
- 25 g kakaa
- 75 g tamnije čokolade
- po ukusu šećera
- I još je potrebno:
- 4 - 5 banana
- 250 g ulupanog vrhnja za šlag
- 150 g ulupanog vrhnja za šlag
- Vanila-krema
- 2 listića želatine
- 300 g skuhanog pudinga od vanilije
- 100 g ulupanog vrhnja za šlag
- 1.
- BISKVIT:
2.Rernu zagrijati na 200*C. Kalup (26cm) obložiti papirom za pečenje.
3.3.
Umutiti bjelanjke sa prstohvatom soli. Lagano sipati 50 g šećera neprestano muteći.
4.4.
Žumanjke pjenasto umutiti sa 5 kašika vode, dodati ostatak šećera pa mutiti dok se ne dobije kremasta smjesa. Onda dodati brašno i umućene bjelanjke, sve lagano izmješati.
5.
5.Odvojiti 250 g tijesta pa u jedan dio dodati 25 g kakaa, a u drugi 25 g gustina.
6.
6.Kore peći oko 30 min. zavisno od rerne. Ohladiti.
7.
7.ČOKO-KREMA:
8.
Skuhati puding od čokolade i odvojiti 150 g pa ga izmješati sa mascarpone sirom, kakaom i otopljenom čokoladom. Po želji pošećeriti.
9.
VANILA-KREMA
10.
Skuhati puding od vanilije pa odvojiti 300 g. Želatinu natopiti u malo vode pa je zagrijati i dodati u puding. Ostaviti na hladno.
11.
- Umutiti čvrsto 500 ml vrhnja za šlag. 150 g dodati u čokoladnu, a 100 g u kremu od vanilije. Ostatak ostaviti za ukrašavanje.
12. - SLAGANJE:
13.
Ohlađene kore presjeći da se dobiju 2 tamne i 2 svjetle kore.
14.
Prvo staviti svjetlu koru u kalup za torte pa je premazati polovinom čoko-kreme. Prekriti tamnom korom.
15.
Banane presjeći po dužini pa ih poredati preko tamne kore. Premazati vanila-kremom pa prekriti svjetlom korom.
16.Sada premazati ostatak čoko-kreme i staviti zadnju, tamnu koru.
17.Ukrasiti ostatkom šlaga ili još po želji.
- Biskvit
- 5 jaja (razdvojenih)
- 5 kašika vrele vode
- 150 g šećera
- 100 g brašna
- 25 g gustina (svjetli biskvit)
- 25 g kakaa (tamni biskvit)
- Čoko-krema
- 250 g mascarpone sira
- 150 g skuhanog pudinga od čokolade
- 25 g kakaa
- 75 g tamnije čokolade
- po ukusu šećera
- I još je potrebno:
- 4 - 5 banana
- 250 g ulupanog vrhnja za šlag
- 150 g ulupanog vrhnja za šlag
- Vanila-krema
- 2 listića želatine
- 300 g skuhanog pudinga od vanilije
- 100 g ulupanog vrhnja za šlag
- 1.
- BISKVIT:
2.Rernu zagrijati na 200*C. Kalup (26cm) obložiti papirom za pečenje.
3.3.
Umutiti bjelanjke sa prstohvatom soli. Lagano sipati 50 g šećera neprestano muteći.
4.4.
Žumanjke pjenasto umutiti sa 5 kašika vode, dodati ostatak šećera pa mutiti dok se ne dobije kremasta smjesa. Onda dodati brašno i umućene bjelanjke, sve lagano izmješati.
5.
5.Odvojiti 250 g tijesta pa u jedan dio dodati 25 g kakaa, a u drugi 25 g gustina.
6.
6.Kore peći oko 30 min. zavisno od rerne. Ohladiti.
7.
7.ČOKO-KREMA:Skuhati puding od čokolade i odvojiti 150 g pa ga izmješati sa mascarpone sirom, kakaom i otopljenom čokoladom. Po želji pošećeriti.
8.
9.
VANILA-KREMA
10.
Skuhati puding od vanilije pa odvojiti 300 g. Želatinu natopiti u malo vode pa je zagrijati i dodati u puding. Ostaviti na hladno.
11. - Umutiti čvrsto 500 ml vrhnja za šlag. 150 g dodati u čokoladnu, a 100 g u kremu od vanilije. Ostatak ostaviti za ukrašavanje.
12. - SLAGANJE:
13.
Ohlađene kore presjeći da se dobiju 2 tamne i 2 svjetle kore.
14.
Prvo staviti svjetlu koru u kalup za torte pa je premazati polovinom čoko-kreme. Prekriti tamnom korom.
15.Banane presjeći po dužini pa ih poredati preko tamne kore. Premazati vanila-kremom pa prekriti svjetlom korom.
17.Ukrasiti ostatkom šlaga ili još po želji.
Posluživanje
Moram napomenuti da sam kore radila na drugačiji način, a ne kako stoji u original receptu. Svjetle sam pravila od 3 jajeta, 3 kaš. šećera, 3 kaš. brašna, 1 vanilin šećer i trun soli i tako 2X, tj. dvije takve kore. A tamne sam pravila po Domsinom receptu Čokolada u četiri bojeSada premazati ostatak čoko-kreme i staviti zadnju, tamnu koru.
Moram napomenuti da sam kore radila na drugačiji način, a ne kako stoji u original receptu. Svjetle sam pravila od 3 jajeta, 3 kaš. šećera, 3 kaš. brašna, 1 vanilin šećer i trun soli i tako 2X, tj. dvije takve kore. A tamne sam pravila po Domsinom receptu Čokolada u četiri boje
- Sada premazati ostatak čoko-kreme i staviti zadnju, tamnu koru.
Nema komentara:
Objavi komentar