subota, 24. ožujka 2018.

Coco Berry kriške


Osvežavajući letnji kolač, bogatih aroma sa laganim korama od kokosa, džemom od borovnica i kremom od bele čokolade.
Sastojci
Kore

8 belanaca

10 kašika šećera

6 kašika brašna oštrog

6 kašika kokosovog brašna

6 kašika ulja

1 kašičica praška za pecivo

Bela krema
200 g bele čokolade*
200 g milerama ili tečne slatke pavlake**
Još
12 punih kašika (veća tegla) džema od borovnica
4 kašike tečne slatke pavlake
 DODAJ U POPIS ZA KUPNJU
Coolinarika zna koji su recepti najbolji!


Priprema
Bela krema

1.
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.

2.
Dodavati kašiku po kašiku milerama (ili ako koristite slatku pavlaku, dodavati je u tankom mlazu) otopljenoj čokoladi uz energično mešanje. Smesa će početi naglo da se steže, a sa daljim dodavanjem milerama/slatke pavlake biće sve ređa. Mileram ili slatku pavlaku nije potrebno zagrevati.

Ostaviti u frižideru da se steže, povremeno mešajući. Na početku će smesa biti polutečna. Nakon, otprilike, pola sata fino će se zgusnuti, taman toliko da može da se maže, a da se ne razliva.

Kore

1.
Uključiti rernu na 170 stepeni.

Belancima dodati prstohvat soli i mutiti mikserom, dodajući kašiku po kašiku šećera. Umutiti u čvrst sneg.

Dodati ulje i umutiti da se poveže.

Dodati prosejano brašno i prosejan prašak za pecivo. Umutiti kratko da se sve poveže.

Dodati kokos i kratko umutiti da se poveže.

Po želji dodati kašiku ceđenog limuna ili sirćeta, ako ne volite miris belanaca.

2.
Najveću tepsiju od rerne (35 x 38 cm) obložiti pek papirom i ravnomerno razmazati smesu.

Peći 12 minuta na 170 stepeni (da blago porumeni i da ne ostaju tragovi testa na čačkalici).

Kada je kora pečena, izvaditi je zajedno sa pek papirom iz tepsije, posuti lagano šećerom u prahu da se površina ne lepi na dodir i ostaviti 10-ak minuta da se ohladi. Prevrnuti koru na drugi pek papir i pažljivo skinuti papir na kome se pekla.

Iseći koru na 4 jednake trake.

3.
Džem pomešati sa slatkom pavlakom (slatka pavlaka ga čini lakšim za mazanje, mada možete lagano ugrejati džem da bude tečniji i lakši za mazanje, tada će vam trebati upola manje džema, jer se ne može deblje namazati).

4.
Na tacnu postaviti jednu traku od kore, premazati sa 4 kašike smese džema i slatke pavlake. Slagati dalje kora -smesa od džema -kora - smesa od džema - kora - smesa od džema. Ohladiti 15-ak minuta u frižideru i premazati ceo kolač belom kremom. Po površini kremu naneti bogato, a po bočnim stranama tanko.

5.
Nakon 2 - 3 sata hlađenja u frižideru kolač je spreman za serviranje.



Napomene:

1.
1. * Koristila sam belu čokoladu za jelo Delhaize, koja je dosta čvrsta. Ako se koriste manje kvalitetne bele čokolade potrebno je smanjiti mileram/slatku pavlaku na 160 g, jer će krema biti previše retka!!!

2. ** Krema na slici je rađena sa 160g milerama i 40 g tečne slatke pavlake. Obično je pravim sa čistim mileramom, jer joj da lagano kiselkast ukus. Ponekad samo je pravim sa čistom slatkom pavlakom (zavisi od volje degustatora :D ).


3. Umesto džema od borovnica može se napraviti fil od svežih borovnica, tako da se 500 g borovnica usitni u kašu u blenderu ili pomoću štapnog miksera, pomeša sa 50 g skroba (gustina), skuva kao puding i u kuvano umeša 4 kašike tečne slatke pavlake.

Nema komentara:

Objavi komentar

Uvijena maslenica sa sirom

Jako fina pogača koja se može praviti sa ili bez sira Sastojci Tijesto: 500 g glatkog brašna 1 jaje 250 ml vode (ja sam stavljala...