Cikorija jača želudac, jetru, bubrege i slezinu, popravlja varenje i odvaja prekomjernu žuč.
Korijen ove biljke ne sadrži skrob, već inulin, što ga čini pogodnim i za ishranu dijabetičara, jer ne utiče na porast nivoa šećera u krvi. Kafa od korena cikorije (samelje se i kuva) je odličan način da se eliminiše ili makar smanji unos kofeina.
Čaj za želudačne tegobe
Pomiješati po 25 grama korijena cikorije, maslačka i korijena iđirota. Smješa se prelije sa 300 mililitara ključale vode, poklopi i ostavi preko noći. Ujutru se procijedi i pije nezaslađeno prije doručka. Postupak se ponovi uveče prije jela.
Čaj za bubrege
Pola kafene kašičice suvog korijena prokuva se u 200 mililitara vode - pet do osam minuta na tihoj vatri. Zatim se ostavi na strani da odstoji poklopljeno 15 minuta, pa procijedi. Ovako spremljen čaj pije se tri do četiri puta na dan.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Uvijena maslenica sa sirom
Jako fina pogača koja se može praviti sa ili bez sira Sastojci Tijesto: 500 g glatkog brašna 1 jaje 250 ml vode (ja sam stavljala...

-
SASTOJCI KORE: 6 bjelanjaka 6 žlica šećera 6 žlica maka 2 žlice brašna 1 prašak za pecivo ŽUTA KREMA: 500 ml mlijeka 8 žlica šećera 1 puding...
-
PRIPREMA: Korak 1. Umutiti 2 jaja, šećer, mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo ispecite u velikom plehu tanju koru. Podelite je na pola je...
-
Sastojci 1/2 kg svinjskog buta senf 2 žličice bosiljka 2 žličice ružmarina sol papar vegeta grill ulje Priprema 1. Meso narezati na odreske ...
Nema komentara:
Objavi komentar