ponedjeljak, 18. srpnja 2016.

Žerbo

Madjarski kolač sa tradicijom preko sto godina. 4 sloja prhokog testa premazivanih slojem kajsije i mlevenih oraha, sa obaveznom glazurom od čokolade koja se nanosi tek kada se kolač okrene anaopako. Što duže stoji on je sve mekši i lepši. Posebno se pravi za bitne svečanosti.
Sastojci:
  • 20 gr svežeg kvasca ( 5 gr suvog )
  • 150 ml mleka + 1 kašika šećera
  • 750 gr brašna
  • 2 cela jaja
  • 5 kašika kristal šećera
  • 250 gr putera ( margarina ) sobne temperature
  • 600  gr pekmeza od kajsija ( ne marmelade jer je ona gusta, redji pekmez )
  • 120 gr šećera
  • 350 gr mlevenih oraha
  • 200 gr čokolade
  • 6 kašika ulja
  • 4 kašike mleka
Priprema:
Zagrejati mleko da bude dotplo pa dodati kvasac i šećer i ostaviti da odradi.
650 gr brašna, puter sobne temperature i šećer utrljati.
Izgnječiti rukama, biće zrnasto.
Naliti preko kvasac koji je odradio, dodati jaja pa umesiti testo.
Ja sam ovaj put pravila sa margarinom jer putera nisam imala i još sam žurila pa sam odmah iz frižidera stavila margarin u brašno i mogu vam reći da sam se namučila dok sam izmesila sve, pa da znate da je mnogo efilaksnije kad je sobne temperature.
Mesite sve dok se testo ne ujednači i bude kao tvrdje kiselo testo žućkaste boje.
Staviti testo u činiju, poklopiti kesom i ostaviti pola sata, do sat u frižider.
Za to vreme pomešati šećer, pekmez i mlevene orahe.
Izvaditi testo i podeliti ga na 4 jednaka dela. Svaki deo teži 325 gr.
Razvući jedan deo uz pomoć preostalog brašna ( ostalo je još 50 gr ) na veličinu velike tepsije od rerne ( 30 x 40 cm ), namotati na oklagiju i spustiti jedan kraj na početak tepsije i samo oklagiju odmotati.


Nema komentara:

Objavi komentar

Uvijena maslenica sa sirom

Jako fina pogača koja se može praviti sa ili bez sira Sastojci Tijesto: 500 g glatkog brašna 1 jaje 250 ml vode (ja sam stavljala...