Cikorija jača želudac, jetru, bubrege i slezinu, popravlja varenje i odvaja prekomjernu žuč.
Korijen ove biljke ne sadrži skrob, već inulin, što ga čini pogodnim i za ishranu dijabetičara, jer ne utiče na porast nivoa šećera u krvi. Kafa od korena cikorije (samelje se i kuva) je odličan način da se eliminiše ili makar smanji unos kofeina.
Čaj za želudačne tegobe
Pomiješati po 25 grama korijena cikorije, maslačka i korijena iđirota. Smješa se prelije sa 300 mililitara ključale vode, poklopi i ostavi preko noći. Ujutru se procijedi i pije nezaslađeno prije doručka. Postupak se ponovi uveče prije jela.
Čaj za bubrege
Pola kafene kašičice suvog korijena prokuva se u 200 mililitara vode - pet do osam minuta na tihoj vatri. Zatim se ostavi na strani da odstoji poklopljeno 15 minuta, pa procijedi. Ovako spremljen čaj pije se tri do četiri puta na dan.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Uvijena maslenica sa sirom
Jako fina pogača koja se može praviti sa ili bez sira Sastojci Tijesto: 500 g glatkog brašna 1 jaje 250 ml vode (ja sam stavljala...
-
Sastojci: 3 dcl ulja 2 dcl belog vina 1 prasak za pecivo brasna po potrebi pekmez ili dzem za filovanje secer u prahu za valjanje kiflica Pr...
-
Sastojci za kore-pleh 30x20 cm 6 celih jaja 6 kašika šećera 5 kašika brašna 2 kašike kakaoa 3 kašike ulja 50 ml hladne vode 1 prašak za peci...
-
Sastojci: petit keks 200 gr. putera 2 kasike secera u prahu 1 mala teglica eurokrema 2 kasike kokosovog brasna ili mljeveni oraha mlijeko i ...
Nema komentara:
Objavi komentar