Ako ste pomislili da je priprema komplikovana i “naporna” – varate se! Traje kratko i ne zahteva nikakvu posebnu veštinu. A rezultat je fantastičan – mirisan umak koji se topi u ustima i savršeno ide uz lazanje, raviole, špagete, njoke i naravno – piletinu!
Potrebni sastojci:
- 250 g gorgonzole
- 250 g gaude ili edamera
- 350 g parmezana
- 100 g topljenog sira
- 100 ml slatke pavlake
- ulje
- maslac
- 2, 3 čena belog luka
- so, biber, muskatni oraščić
*Po potrebi duplirati sastojke (ako želite veću količinu umaka)
Priprema
Tvrde sireve, kao i topljeni sir iseckati na što sitnije komadiće.
Zagrejati malo ulja na tiganju i propržiti čenove belog luka kratko. Potom ih izvadite iz tiganja.
Na zagrejano ulje izlijte slatku pavlaku i kada prokuva redom dodajte isckani tvrdi sir, pa gorgnozolu i na kraju topljeni sir.
Polako mešati na niskoj temperaturi, a kada se sirevi potpuno otope, dodajte kockicu maslaca, izrendani muskatni oraščić, so i biber po želji.
Kada je gotovo, u smesu dodajte polovinu izrendanog parmezana, a drugu polovinu sačuvajte za posipanje obroka uz koji ćete služiti ovaj fantastični sos.
Ovaj sos najbolje “paše” uz testeninu, piletinu i njoke, ali po želji ga možete služiti uz šta god vam padne na pamet.
Polako mešati na niskoj temperaturi, a kada se sirevi potpuno otope, dodajte kockicu maslaca, izrendani muskatni oraščić, so i biber po želji.
Kada je gotovo, u smesu dodajte polovinu izrendanog parmezana, a drugu polovinu sačuvajte za posipanje obroka uz koji ćete služiti ovaj fantastični sos.
Ovaj sos najbolje “paše” uz testeninu, piletinu i njoke, ali po želji ga možete služiti uz šta god vam padne na pamet.
Nema komentara:
Objavi komentar