utorak, 18. listopada 2016.

Sočni kolač sa ness kafom vanilom



Sastojci:
Kakao kora:
4 jaja

prstohvat soli

8 kašika šećera

2 kašike ness kafe

2 kašika vrele vode

8 kašika brašna

2 kašika kakoa

Vanila krem:
3 žumanca

4 kašika šećera

3 kašika brašna

2 vanilin šećera

1 kašika ekstrakta od vanile

400 ml mleka

125 maslaca ili margarina
Glazura:
3 belanca

5 kašika šećera

4 kašike vode
Priprema:
Ulupati belanca sa prstohvatom soli, zatim dodati šećer i nastaviti mučenje dok se ne dobije jaka pena.
Dodati žumanca jedno po jedno i rastvorenu ness kafu u vreloj vodi.
Na kraju dodati brašno i kakao i sve sjediniti žicama od miksera mešajući u krug.
U obložen pleh 20 x 30 cm sipati masu za koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Čačkalicom testorajte kada je pečeno ako niste sigurni.
U šerpu staviti žumanca i šećer pa umutiti.
Dodati brašno i mleko i opet umutiti.
Staviti na laganu vatru i mešati dok ne provri i ne zgusne se.
Skinuti sa vatre pa dodati ekstrakt vanile i margarin ili maslac sobne temperature.
Mešati dok se ne otopi pa ostaviti da se ohladi.
Penasto ulupati belanca.
Pomešati šećer i vodu i staviti da provri.
Kad provri neka vri minut – dva i sklonite pa tako vrelo sipajte direktno u žice miksera dok mutite belanca.
Dobiće se jaka sjajna pena koja čvrsto stoji.
Biskvit presecite vodoravno na dva dela pa sstavit ejedan u pleh u kojem ste pekli i nanesite ceo krem, poklopite drugom korom i stavite beli deo. Odgore možete narendati čokoladu ili posuti nes kafom.

Nema komentara:

Objavi komentar

Uvijena maslenica sa sirom

Jako fina pogača koja se može praviti sa ili bez sira Sastojci Tijesto: 500 g glatkog brašna 1 jaje 250 ml vode (ja sam stavljala...