Sastojci
- 600 gr mekog brašna
- 600 ml mlijeka
- 1/2 čaše mlake vode
- 25 gr kvasca
- 1 šoljica ulja
- narendana limunova kora
- 300 gr mlevenog maka
- 13 kašika šećera
- 50 gr margarina
Način pripreme
- Brašno usuti u posudu i u sredini napraviti udubljenje u koje ćete staviti kvasac i dvije kašike šećera. Ostaviti nekoliko minuta.
- Kada kvasac krene da kisne dodati narendanu limunovu koru, ulje i vodu.
- Tijesto umijesiti sa mlakim mlijekom i podijeliti ga na dva dijela. Ostaviti tijesto da nadođe dok se ne udvostruči.
- Dok tijesto nadolazi napraviti fil.
- U 300 ml mlijeka dodati deset kašika šećera i staviti na šporet da provri.
- U prokuhano mlijeko dodati mak i kuhati pet minuta. Fil ostaviti da se ohladi.
- Kada su tijesta nadošla razviti ih na pobrašnjenoj površini. Kore trebaju da budu debljine otprilike 5 milimetara.
- Također, kore je potrebno premazati uljem.
- Fil prepoloviti na dva dijela i nafilovati obje kore. Zatim uviti kore.
- U 50 ml mlijeka dodati jednu kašiku šećera.
- Kore je potrebno premazati polovinom zašećerenog mlijeka i ostaviti da raste petnaestak minuta.
- Na štrudle staviti listiće margarina.
- Zagrejati pećnicu na 220 stepeni.
- Štrudle peći desetak minuta. Nakon desetak minuta štrudlu opet premazati zašećerenim mlijekom i temperaturu smanjiti na 200 stepeni. Peći još petnaestak minuta.
- Kada se ispeče štrudlu premazati ostatkom zašećerenog mlijeka, prekriti je krpom i ostaviti da se hladi.
- Štrudlu možete posuti šećerom u prahu ukoliko želite.
Nema komentara:
Objavi komentar