ponedjeljak, 17. listopada 2016.

Štrudla od maka

Sastojci
  • 600 gr mekog brašna
  • 600 ml mlijeka
  • 1/2 čaše mlake vode
  • 25 gr kvasca
  • 1 šoljica ulja
  • narendana limunova kora
  • 300 gr mlevenog maka
  • 13 kašika šećera
  • 50 gr margarina
Način pripreme
  1. Brašno usuti u posudu i u sredini napraviti udubljenje u koje ćete staviti kvasac i dvije kašike šećera. Ostaviti nekoliko minuta.
  2. Kada kvasac krene da kisne dodati narendanu limunovu koru, ulje i vodu.
  3. Tijesto umijesiti sa mlakim mlijekom i podijeliti ga na dva dijela. Ostaviti tijesto da nadođe dok se ne udvostruči.
  4. Dok tijesto nadolazi napraviti fil.
  5. U 300 ml mlijeka dodati deset kašika šećera i staviti na šporet da provri.
  6. U prokuhano mlijeko dodati mak i kuhati pet minuta. Fil ostaviti da se ohladi.
  7. Kada su tijesta nadošla razviti ih na pobrašnjenoj površini. Kore trebaju da budu debljine otprilike 5 milimetara.
  8. Također, kore je potrebno premazati uljem.
  9. Fil prepoloviti na dva dijela i nafilovati obje kore. Zatim uviti kore.
  10. U 50 ml mlijeka dodati jednu kašiku šećera.
  11. Kore je potrebno premazati polovinom zašećerenog mlijeka i ostaviti da raste petnaestak minuta.
  12. Na štrudle staviti listiće margarina.
  13. Zagrejati pećnicu na 220 stepeni.
  14. Štrudle peći desetak minuta. Nakon desetak minuta štrudlu opet premazati zašećerenim mlijekom i temperaturu smanjiti na 200 stepeni. Peći još petnaestak minuta.
  15. Kada se ispeče štrudlu premazati ostatkom zašećerenog mlijeka, prekriti je krpom i ostaviti da se hladi.
  16. Štrudlu možete posuti šećerom u prahu ukoliko želite.

Nema komentara:

Objavi komentar

Uvijena maslenica sa sirom

Jako fina pogača koja se može praviti sa ili bez sira Sastojci Tijesto: 500 g glatkog brašna 1 jaje 250 ml vode (ja sam stavljala...