četvrtak, 20. listopada 2016.

UŠTIPCI

UŠTIPCI



Priprema:
  • 800 gr. brasna
  • 250 ml. kiselog mlijeka
  • 150 ml. slatkog (obicnog) mlijeka
  • 100 ml. ulja
  • 2 kasike suhog kvasca
  • 1 kasikica secera
  • soli po potrebi (zelji)
  • 3 jaja
  • mala kasikica sode bikarbone ili pola praska za pecivo
  • vode po potrebi
  • ulje za przenje
Priprema:
U malo mlakog mlijeka dodat kvasac, secer, 1 kasiku brasna i malo soli.
Sve to izmutit i pustit da nakvasa.
U vecu posudu stavite brasno, nakvasal kvasac i zamjesite tijesto.
Tjesto prekrite i pustite da izraste.
Kad je tijesto izraslo istresite ga na pobrasnjen sto, primjesite, namazite uljem, prekrite, i pustite da malo odstoji (odmori).

Tijesto namazano uljem ce manje upijat masnocu prilikom przenja.

Kad je tijesto odstajalo razvite ga oko 1 prst debljine.

Isjecite casom kao krofne ili nekim kalupom (oblik po vasoj zelji).

Zagrite ulje, przite lokume dok nedobiju finu boju i vadite na papir da se ocjedi visak masnoce.

Servirajte sa cim zelite, sir, med ili nesto drugo.

Nema komentara:

Objavi komentar

Uvijena maslenica sa sirom

Jako fina pogača koja se može praviti sa ili bez sira Sastojci Tijesto: 500 g glatkog brašna 1 jaje 250 ml vode (ja sam stavljala...