Ipak, da li ste znali da mleko ne mora samo da se pije ili koristi u kuvanju ?Pogledajte još neke nobične, ali efikasne načine upotrebe ove namirnice !
Svež ukus zamrznute ribe:
Ukoliko želite da riba iz zamrzivača ima svež ukus kao da je tek ulovljena, isprobajte ovaj trik. Zamrznutu ribu držite u činiji sa mlijekom sve dok se ne odmrzne. Mleko će ribljem mesu dati odličan ukus.
Bolji ukus klipa kukuruza:
Ovo je sasvim jednostavan način da kuvani kukuruz postane ukusniji i slađi. Dodajte 50 g mlijeka u prahu u lonac s ključalom vodom pre nego što stavite kukuruz da se kuva. Iznenadiće vas poboljšanje ukusa !
Lepši izgled predmeta od srebra:
Potamnelo srebro će vratiti svoj sjaj pomoću mleka u koje ste sipali nekoliko kapi sirćeta, potopite srebro 30 minuta a zatim operite toplom vodom i sapunicom i blago istrljajte mekom krpicom.
Ublažite opekotine od sunca ili ubode insekata:
Ukoliko ste preterali sa sunčanjem ili vas je ujeo insekt, možete lako ublažiti simptome upotrebom mleka. Pomešajte jednu mleko u prahu sa vodom u razmeru 1:2 i dodajte malo soli. Dobijenu smesu utrljajte na bolna mesta i ostavite da odstoji. Enzimi iz mleka u prahu će neutralizovaće otrov od uboda insekta i ublažiti bol na koži koja je pocrvenela od sunca.
Kupka:
Znamo da se Kleopatra kupala u mleko. I to sigurno ne bez razloga ! Napravite i vi raskošnu kupku, bez hemijskih preparata tako što ćete 100 g mleka u prahu pomešati sa toplom vodom kojom ste ispunile kadu.Mleko poznato kao sredstvo za omekšavanje kože, pa će vam nakon ove kupke biti glatka i nežna.
Očistite lakovanu kožu:
Želite visok sjaj vaše lakovane obuće. Najbolji sredstvo za njeno održavanje je mleko. Nanesite ga u maloj količini na lakovanu kožu, ostavite da se osuši i istrljajte mekanom krpom.
Uklonite mastilo sa odeće:
Desila vam se nezgoda i mastilo se našlo na vašoj omiljenoj bluzi ili haljini ? Ne brinite ! Mrlja se može ukloniti mlekom. Dvoljno je da potopite garderobu u mleko, ostavite da odstoji preko noći i narednog dana operite na sasvim uobičajen način.
Da bi dinstano meso bilo mekše i ukusnije, tokom dinstanja, dodajte malo mleka.
Nema komentara:
Objavi komentar